Konfeksjon i Romsdalen og Molde

Allerede i 1860-åra ble det produsert ferdigklær for salg i Romsdal. Storhetstida for konfeksjonen i Molde og Romsdal var perioden fra krigen fremmover mot 1960-årene. Romsdal var et tyngdepunkt for konfeksjon i landet og ble regnet som Norges kleskammer. Som en illustrasjon på dette har MBM en stor samling med kleshengere fra de mange store og små bedriftene som forsynte Norge med klær. Bymuseet mottar stadig nye hengere til samlingen og det er trang om plassen i kleshengersamlinga som er ordnet alfabetisk.

Kleshengere som illustrasjon

Bakgrunnen for å samle kleshengere ligger i arbeidet med å illustrere Molde bys historie bind 3 og 4. Under dette arbeidet oppdaget vi at det fantes få bilder av syersker og konfeksjonsarbeidere i aksjon på arbeidsplassen. Derfor valgte vi å bruke kleshengere fra de forskjellige bedriftene som illustrasjoner i Molde bys historie (MBH bd 3 side 168). I ettertid har det kommet frem en del bilder fra fabrikkene.

Kleshengersamlingen

Innsamlingen av kleshengere til dette bildet "ballet på seg". Lenge etter at arbeidet med byhistoria var avsluttet fortsatte det å komme inn hengere. Folk hadde merket seg denne sære samlinga og synes det var hyggelig å kunne bidra med nye gjenstander til samlingen. Samlingen av kleshengere med logo fra konfeksjonsbedrifter, butikker og diverse institusjoner består i dag av ca 220 forskjellige hengere.

Ved siden av denne samlingen er det vokst frem en annen samling som består av hengere uten logoer. Dette er spesialhengere for skjørt, bukser, reisekleshengere, lokalt produserte hengere, hjemmelagede eksemplar og hengere laget for bruk i utstillingsvindu i butikker. Her finnes også noen rene merksnodigheter. Denne bisamlingen teller ca 140 gjenstander.

Vi har laget en avdeling med bilder av hengere fra samlingen. Bildene er lagt inn alfabetisk etter logo på hengeren.

Videre har vi laget en oversikt over konfeksjonsfabrikker i Molde. Denne lista er sannsynligvis ikke komplett og vi setter stor pris på korreksjoner og tilføyelser fra publikum.

Konfeksjonsfabrikker i Molde og omegn