902_Nisser.jpg
"Sitting with Santa, USA" er et kjent amerikansk motiv. Dette er laget av Mike Sell i 1979. Kortet er utgitt i en Ullstein-Postenkartenbuch.

Annerledesnisser

Tror du på nissen? Jeg kjenner både en og flere nisser så her er det ikke snakk om å tro. En av dem er avbildet på et av årets flotteste kort som dumpet ned i postkassa vår til jul. Du finner kortet, med fullt navn på nissen, som illustrasjon til denne artikkelen. I juleposten dukker det opp mange nisser, og noen av dem skiller seg ut fra det vi tradisjonelt forbinder med "den norske nissen". Blant julekortnissene finnes det en del merksnodige og litt utrerte typer som driver med aktiviteter som i alle fall nordboere ikke forbinder med jul. De siste års julepost viser blant annet at det i transport og anleggsbransjen finnes en rekke nisser. I tilknytning til denne artikkelen finner du en rekke julekort med nisser som motiv, annerledesnisser.

Julekorttradisjonen ble skapt som følge av at den britiske forretningsmannen Henry Cole i 1843 ikke hadde tid til å skrive brev til alle sine venner og slektninger. Han ba kunstneren John Calcott Horsley om å lage et kort for seg, og Horsley tegnet en lykkelig familie som spiste julemiddag. Teksten var «A Merry Christmas and a Happy New Year to you». Rundt tusen kort ble trykket, og de ikke Cole trengte selv, solgte trykkeren videre for en ganske stiv pris: en shilling stykket.

Det første norske julekortet ble trykket hos Beyer i Bergen i 1870, men det var først på 1880-tallet at norsk julekortproduksjon kom i gang for alvor. Den første norske julekortnissen ble tegnet av Wilhelm Larsen i 1883. Den fremste norske nissetegner ble likevel Nils Bergslien, som spesialiserte seg på humoristiske bilder med fyldige smånisser med stor lue og langt hvitt hår som holdt til på landet. Nissen på norske postkort finner du mer om på denne adressen: http://www.brevkort.com/nissekort.htm

Under krigen ble det produsert nissekort med motiv som antydet motstandskamp og misnøye med okkupasjonsmyndighetene. Enkelte julekort vakte stort oppstyr under krigen, og noen ble til og med sensurert. Riksarkivet har laget en liten utstilling omkring dette: www.riksarkivet.no

Kilder:

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.