503_Vindfloya.jpg

Vindfløya under montering etter overhaling i 2007.

(Fotograf: Ola Gjendem)

Fløy eller pil?

Innretningen på Varden som viser vindretningen er for mange et kjært barn som har mange navn.

Fløy, vindfløy, værfløy, vindpila eller blott og bart pila, er navn som blir brukt på den store svartmalte pila som kan sees fra nesten hele Molde sentrum. Mange følger med den flere ganger om dag for å få med seg hvilken veg vinden blåser. På leksikonspråket blir fløya forklart som en innretningen av metall som er montert på en loddrettstående, dreibar aksel, slik at den kan følge vinden og vise vindretningen.

Vindfløyen på Varden, er en høy mast av tre med en pil montert på en loddrettstående, dreibar aksel, slik at den kan følge vinden og til enhver tid vise vindretningen. Fløystanga står øst for Vardehytta på ca. 407 moh. Den første fløystangen ble reist i 1857, og utskiftet i 1871,1925 og 1948. Sementsokkel ble reparert 1964. Det er Selskabet for Molde Byes vel som har ansvaret for fløystangen eller pila som den blir kalt. I mange år var fløya malt i nasjonalfargene. Etter oppussingen i 1980 ble pila malt svart. I 2007 ble masta beiset med tjærebeis, fløya lakkert og lageret smurt. I sementsokkelen ligger det nedlagt to metall rør med avisutklipp og mynter. Se mer om dette i byselskapets historie.

Også andre byer har slike innretninger på markerte punkt i eller ved byen. I Ålesund heter fløya Kniven og står på byfjellet Aksla. Herfra er det en flott utsikt over byen, kystlandskapet i vest og fjordlandskapet i øst og nord. Restauranten Fjellstua som ligger like ved har utsiktplattform og kafeteria med uteservering om sommeren. For å komme deg opp til Aksla kan du enten gå de 418 trappetrinnene fra Byparken, eller kjøre bilveien.

Et av de syv fjell i Bergen er Fløyen eller Fløyfjellet på ca. 399 moh. Fløyen i Bergen er kjent for sin utsikt over byen sentrum og er utgangspunkt for spaserturer om sommeren og skiturer om vinteren. Navnet har sammenheng med vindpilen som ble montert på Fløystangen på denne toppen. Vindfløyen på Fløyen er første gang omtalt i Absalon Pederssøn Beyers dagboksnedtegnelser fra ca. 1560.

Fløyen på Fløyfjellet har vært revet og gjenreist opp gjennom årene, brent ned og blåst ned, revet av tyskerne i 1940, og gjenreist i 1947. Den blåste ned under en storm i 1958, men samme høst ble den erstattet av en jernstang med vindpil av stål og med kulelager, som står der og viser vindretningen den dag i dag.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.