907_Molde_apotek.jpg
(Fotograf: Ola Gjendem)

Reseptkonvolutter

fra apotekene i Molde

Apotekenes reseptkonvolutter er små kulturhistorisk vitnesbyrd. Tidligere var slike konvolutter vanlig på alle landets apotek. Nå er systemet med konvolutter på reseptene på rask veg ut. I utlandet har disse konvoluttene i mange år været et ettertraktet samlerobjekt. I Danmark samler mange på receptkuverter, og enkelte har samlinger på over 30 000 kuverter.

Motivene på konvoluttene er mangfoldige og noen av dem har høy kunstnerisk verdi, og er laget av kjente kunstnere. Andre konvolutter forteller verdifull lokalhistorie gjennom årstall og navn på apotekere, eller gjennom bilder av området hvor apoteket ligger. På andre konvolutter kan det være bilder av krukker og glass fra apoteket eller medisinske urter. Motivene er mange.

Kreativiteten hos apotekerne og kunstnerne har vært stor når det gjelder å produsere omslag til en resept vi helst skulle vært foruten.

De første konvoluttene i Norden finner vi i 1870-årene. Reseptkonvoluttene fra den gang var enkle, kanskje bare med et stempel med apotekets navn.

Apotekerne oppdaget den etter hvert den store betydningen konvoluttene hadde for å profilere bedriften i samfunnet, og de ble fort apotekets ansikt utad. Det ble viktig å formidle et positivt image på disse konvoluttene som kundene tok vare på og brukte gang etter gang. Reseptkonvoluttene ble også et middel til å formidle reklame for bestemte artikler fra apoteket.

I Molde har vi eksempel på at konvolutten blir brukt i forbindelse med jubileumsfeiring og for å gjøre publikum kjent med lokale kunstnere som har brukt nærområdet som motiv for sin kunst. På forholdsvis mange av konvoluttene i Molde bruker apotekeren anledning til å spre apotekets navn uten å skrive det. Molde apotek var et Løveapotek og løven går i mange tiår igjen på alle konvolutter.

For apotekene har det føltes viktig å formidle informasjon om riktig medisinbruk og bruk av resepten. Denne informasjonen er ofte plassert bak på konvolutten, men vi har også eksempel på at slik informasjon fyller hele forsiden og at dette, sammen med firmanavn og telefonnummer, er det eneste som er trykt på konvolutten.

Etter at også apotekene begynte å opptre i kjeder kommer de standardiserte kjedekonvoluttene. Her er det ikke spor av lokal tilhørighet og for samlere vil jeg anta at disse er uten interesse. Den siste spikeren i kista for reseptkonvoluttsamlere er overgangen til plastmapper som de fleste apotek nå benytter seg av. Papirmengden som kundene må drasse rundt på er blitt betydelig større, noe som igjen krever større mapper og mapper som holder lengre. Vi har valgt å ta med noen av disse som illustrasjoner.

Å datere en reseptkonvolutt kan være krevende. Årstall på konvolutten er ikke vanlig, men noen ganger er i alle fall apotekerens navn trykt på konvolutten. Det kan være til hjelp, men vi har døme på at den samme apoteker, eller hans familie, sitter som innehavere i mange tiår og tidsangivelsen blir dermed omtrentlig. Heldig er den som finner en konvolutt med resept i. Legene daterer sine resepter og dermed har en som regel dato for når konvolutten har vært brukt. Apotekets telefonnummer kan være et nyttig hjelpemiddel og Molde bymuseums oversikt over telefonkataloger inneholder også endringer i telefonnummer slik at den kan være et nyttig hjelpemiddel. Det å sette opp samlingen kronologisk kan være umulig.

Reseptkonvoluttene inneholdt viktige papirer for eieren og de ble gjerne tatt godt vare på i lang tid. I gamle hjem kan en derfor gjøre interessante funn av gamle konvolutter som er vel verdt å ta vare på.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.