700_Mammons_barn.jpg

Mammons barn

Forfatteren John Hollens (1944-) historiske roman - Mammons barn - skildrer norsk utvandring til Nederland på midten av 1600-tallet.

Mammons barn er andre bind i trilogien om bondesønnen Hans Olsson fra Granås ved Molde, som ble startet med Dødens gjøglere.

John Hollen har en omfattende produksjon i flere genre bak seg. Hollen har skrevet hørespill for barn og voksne, teaterstykker og novellefilmer for fjernsynet, dessuten barnebøker, en bok for konfirmanter, to lyrikksamlinger og en samling noveller.

Statsadvokat Nils Parelius i Molde utfordret John Hollen allerede for 25 år siden til først å skrive en roman om de unge romsdalingene som ble tvunget til å slåss for svenskene da Romsdal Amt en kort stund var en del av Sverige (1658-1660), og deretter gjøre noe med hollendertiden i Romsdal.

Stoffet har ligger der og murret gjennom alle disse årene, og endelig har han fått tatt tak i det og funnet sin måte å presentere det på.

Mammons barn er det andre bindet om utvandring fra norske-kysten på 1600-tallet, med utgangspunkt i Romsdal. Hovedpersonen er oppdiktet; men en person som bare måtte ha eksistert. En som skilte seg ut positivt, men uten å skille seg ut radikalt. En som ville litt mer enn sine sambygdinger... og som kunne litt mer sier John Hollen til Molde bymuseum.

Hans Olsson flykter til Amsterdam, etter å ha å ha kriget for svenskene. Han vil ikke ut i noen ny krig - denne gangen for danske-kongen. Hans Olsson har fått nok av krig og stikker til Holland, til Amsterdam... for å begynne et nytt liv der.

Det som fascinerer Hollen spesielt er den voldsomme avstanden det må ha vært mellom den svært enkle levemåten i en fjordbygd, og så - på den annen side, livet i Europas viktigste handelsby i Europas rikeste land, Holland - de syv provinsene mellom Nordsjøen og Zuider zee. En liten flekk på kartet, som dominerte handel og sjøfart, et senter for vitenskap, filosofi, billedkunst, finanser; et sted uten statskirke, og med mye frihet for den enkelte; stedet hvor de som ble forfulgt i Europa kunne søke tilflukt, og stedet hvor en fattig ung mann fra utkanten kunne finne seg arbeid og et nytt liv uendelig mye bedre enn hva han kunne drømme om der hjemme hvor han kom fra.

Hollandske skip seilte jorda rundt, og drev handel over alt, og trengte massevis av sjøfolk. Unge nordmenn ble villig med til Indonesia, Kina, Japan, India, Vest-India og Nord-Amerika. Byen Amsterdam hadde et voldsomt behov for arbeidskraft; til skipsverftene sine, lagrene, graving av kanaler og bygging av hus, til alle bryggeriene, tobakksfabrikkene, sukkerraffineriene, osv. osv. Selv kroppsarbeidere tjente så de etter måten klarte seg bra, kunne spise variert og hadde til klær og brukbare bosted.

Her var det ingen kirketvang, ingen som blandet seg bort i hva du mente eller gjorde, så lenge du ikke gjorde noe forbrytersk. Her var ingen konge, ingen sterke prinsipper; det meste var fleksibelt; alt dreide seg om å sørge for at handelen blomstret og så så man gjennom fingrene med resten.

A good read

Brikt Jensen snakket ofte til John Hollen om det han kalte a good read. En bok som både gir deg ny innsikt og forståelse samtidig som den underholder deg. Det vært Hollens målsetting med Mammons barn. Den samme ambisjonen har han for det tredje og siste bindet om Hans Olsson, som da havner i Ny Amsterdam - New York fra 1664 - og blir en del av det norske miljøet der.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.