980_Panserskipet_HH.jpg
Bilder fra oppryddningen etter brannen i 1916 finnes det ikke svært mange av. Dette bildet viser to mann med spade og hakke i ruinene like etter brannen. Bildet er sendt til en dame med følgende påskrift bak på dette privatpostkortet: "Bergen 30/1. 1916. Fra Moldes brand. Hilsen Einar." Hvis vi skal driste oss til å la tankene fly kan dette være en mulighet: Einar kan være en av karene på bildet. Han kan ha vært gast ombord på Harald Haarfagre, og fått laget postkort av bildene sine etter at skipet kom tilbake til Bergen.

Bybrannen i Molde 1916

Panserskipet Harald Haarfagres logg 20.-27. januar 1916

En brann, og enda en brann.

Både Bergen og Molde ble rammet av bybrann med få dagers mellomrom i januar 1916. Besetningen på panserskipet Harald Haarfagre tok del i oppryddingen etter begge brannene.

Bergen har vært rammet av over tretti større branner. 15. januar 1916 brøt det ut brann ved Murallmenningen. Brannen la området fra Vågen til Engen, og fra Murallmenning til Rådhuset i aske. Hele 380 bygninger gikk tapt i brannen som brøt ut kl. 17.15 og varte hele natten.

Panserskipet Harald Haarfagre lå i Bergen og hjalp til blant annet med vaktmannskaper ved branntomtene. I skipets logg står det: Torsdag 20. januar, Kl 10 (aften) sentes iland til vakthold ved branntomtene 1 offiser, 8 underoffiserer og 42 menige.

Om bord i Harald Haarfagre ble det fredag 21. utført vanlig arbeid ombord som renhold, navigasjonsundervisning og skipsarbeid samt at de deltok i vakthold i land. Om kvelden fredagen 21. januar ble Molde herjet av brann. Lørdag 22. før middag, foretok Chefen den rutinemessig lørdagsinspeksjon. Om ettermiddagen tok man ombord proviant og klær til de brannlidte i Molde. Det ble gjort klar til å lette anker, men først tok man om bord Brandmester Askeland fra Molde som medfulgte som passasjer. Kl 6 1/4 lettet og styrte ut forbi Kvarven og op Hjeltefjorden . Harald Haarfagre passerte Stadt omkring kl. 7 søndag morgen.

Innførselen om at moldes brannmester var om bord og at han het Askeland kan synes å stå i kontrast til opplysningene i Rolf Strands bok om Molde brannvesen. Strand forteller at Normann Haug var brannmester i Molde fra 1915 og at han var med under brannen i 1916. Forklaringen er visstnok at Askeland på denne tiden var byingeniør og dermed brannsjef i Molde.

Kl. 1 søndag ettermiddag ankom Harald Haarfagre Molde, og ankret opp på havnen med babord anker på 35 meter vann. 3 underoffiserer og 6 mann ble sendt i land til vakthold og provianten ble brakt i land.

Kl. 7 om kvelden gikk jageren Draug ut fra Molde. Etter at brannen var slukket hadde mannskapet vært med på grovryddingen i ruinene. Draug hadde ligget i Ålesund fredag kveld da meldingen om brannen i Molde kom. Da Ålesunderne ble klar over omfanget av brannen i Molde, besluttet de å sende alt av slukningsmateriell de turde ta ut av byen. Også sju brannmenn fra Ålesund ble med for å hjelpe til i nabobyen. Alt ble lastet ombord i Draug. Været var svært dårlig at Draug slet fortøyningene. I første melding til Norsk Telegrambyrå het det om været: Voldsom orkan uten regn, men med stadige lyn. Draug kom frem til Molde natt til lørdag kl 1,45 .

Fra søndag ettermiddag var det 3 til 4 underoffiserer og 12 mann i land som vaktmannskap. Mandag 24. januar kl 9 om morgenen ble 1 offiser, 5 underoffiserer og 57 mann sendt i land for å arbeide. I tillegg holdt skipet en vaktstyrke på 7 mann på kaien.

Søndag Kl 9 ½ ankom Heimdal Molde med H.M. Kongen ombord. På Harald Haarfagre ble det gitt ordre om stor flagging og skipet salutterte med 21 skudd for H.M. Kongen. Chefen meldte seg ombord i Heimdal.

Om ettermiddagen ble 1 offiser, 6 underoffiserer og 30 mann sendt i land for å arbeide. Kl 3 ½ avgikk Heimdal mens Harald Haarfagre saluterte med 21 skudd. I loggen er det innført Rellingsbemanning som betyr at mannskapet stiller opp langs relingen i hele skipets lengde og gjør honnør. Mannskapet var inndelt i to vaktskift som kalles Kongens kvarter og Dronningens kvarter. Om kvelden ble det gitt landlov for Kongens kvarter.

Tirsdag formiddag ble pånytt 1 offiser, 5 underoffiserer og 60 menige sendt i land for å arbeide. Samtidig hadde man en vaktstyrke på ca 10 mann i land. Ombord foregikk skibsarbeider. Om ettermiddagen ble en ny styrke på i alt 66 mann sendt i land for å arbeide. Nå var det landlov for dronningens kvarter.

Også om morgenen onsdag 26. ble en arbeidsstyrke på nærmere 70 mann sendt i land. Ombord foregikk skipsarbeider. Onsdag ettermiddag var arbeidsstyrken i land på litt under 60 mann. Samtidig ble det gjort klar til å lette anker, og klokken 6 1/4 lettet og styrte ned Moldefjorden.

Kl. 6 om ettermiddagen torsdag, ankret Harald Haarfagre opp på Puddefjorden. Nå fikk Dronningens kvarter landlov. Neste morgen arbeidet man med å fylle 134,9 tonn kull. Ved middagstid står det et ord i loggen: Ekstraøl. Harald Haarfagre var tilbake i hjemmehavnen og mannskapet hadde fått sin belønning.

Kilder:

  • Logbok for Panserskibet Harald Haarfagre, 7de januar 1916 - 24de april 1916.
  • Molde bys historie, bind 2 og 3.
  • Rolf Strand: Brannvern i Molde gjennom 250 år. Løpetittel: Molde brannvesen 100 år. Molde 1998.
  • Brann i Bergen: www.histos.no/bergen.
  • Per Bjordal, Oslo.
  • Per Bjordal har lånt ut postkortet.
  • Asbjørn Øverli, Molde.
  • Rolf Strand, Molde.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.