950_Moldesangboka.jpg
Molde, Molde som en sang: Moldesangboka ble utgitt av Dahl Libris i 2000. Redaktører var Synnøve Ulleland Talsethagen, Rolf Strand og Ola Gjendem. Boka er på 96 sider og rikt ilustrert. Boka inneholder 37 sanger og viser med melodilinje med tekst og besifring. På for- og baksiden av boken ser du, for- og baksiden av det for anledningen sammensatte, Kamerakoret. (Fotograf: Ola Gjendem)

Er bysangen vår stygg eller herlig?

I Romsdals Budstikkes spalter hevder en innsender at Molde er en flott by med en stygg bysang.

Den sangglade moldenseren føler seg frustrert over hvor lite sangbar den er. En annen stemme forteller at
- Å få synge Moldesangen på Utflytterdagen er sommerens største stund. Moldesangen er den herligste på jord, melodiøs og lettsyngelig.

Vi synes det er flott at folk mener noe, også om Moldesangen. Men hvilken moldesang tenker de på? Mener de noe om den samme sangen, eller uttaler de seg om forskjellige sanger? Er det Kari Kosbergs: Hyllest te hjæmtraktan mine, eller Dørums: Moldes Nationalsang som er gjenstand for synsing denne gang?

Moldes offisielle bysang er Dørums Moldes Nationalsang - Moldesangen. Flere gode moldensere har begeistret diktet andre sanger som blir brukt, og som av noen blir oppfattet som Moldes bysang. Vi har allerede nevnt Kari Kosberg som bor i Kristiansand, og som har laget en av de aller mest brukte. Birger Karlberg og Ulf Møller har laget Kom en tur til byen vår som er frisk og flott. Den stilige Høstnatt er skrevet av Thorleif Lindtvedt, mens Martin Vestre skrev både tekst og melodi til sin Hyllest til Molde som ble laget til Molderosetten i 1988. Alle disse er mye brukt, og blir blant annet sunget på Utflytterdagen hvert år og på Byselskapets årlige Sildeaften. Dørums Moldes Nationalsang blir selvsagt avsunget stående på begge arrangementene.

Her gjengir vi den offisielle versjonen av Dørums bysang. De andre sangene, sammen med en rekke andre viser og sanger om og til byen, finner du i moldesangboka Molde, Molde som en sang som kom ut i 2000. Boken anbefales varmt, og vi regner den som en nødvendighet i alle hjem.

Moldes Nationalsang (Moldesangen)

Tekst: Palle Godtfred Olaus Dørum (1818-1886)
Komponist: Karl Groos (1789-1861)

Hvor Atlanterhavet
slår mod Romsdals kyst,
fjorden det har gravet
dybt i klippens bryst.
Der, hvor fjelde golde
står mod stormens gny,
blomsterkranset Molde
ligger trygt i ly.

Venlig staden smiler
mod det blanke speil,
hvorpå skibe iler
frem med hvide seil.
Grøn sig hæver stranden
frem fra vandets glans.
Rundt om billedranden
går en sølverkrans.

Spillende med stråler
snor sig fjorden ind
Romsdalshorn sig måler
hist med Vengetind.
Når mit øie skue
al den skjønhed kan,
må vel hjertet lue
for mit fødeland.

I Molde, Molde som en sang finner du historien om Moldesangen og om adjunkt Dørum. Boka har sogar med en tysk oversettelse av bysangen vår. Vil du vite mer om Dørum og hans verk finner du det på denne adressen: home.online.no/~aaroenes/moldefolk

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.