801_Moldesmuget_i_Bergen.jpg
Gatenavnskiltet forkynner at vi er i Molløesmauet. Bergen vedtok i 1993 å endre skrivemåten til smug/smuget, men dette vedtaket ble påklaget, og i 1994 ble endelig vedtak gjort slik at skrivemåten nå er smau/smauet. (Fotograf: Solveig Stornes)

Moldesmuget i Bergen

Solveig Stornes - moldejente som studerer i Bergen - er en god observatør. Ved Molløesmuget, ikke langt fra Jernbanestasjonen i Bergen, fant hun denne flotte veggen med blant annet reklame for Alpha helsestudio.

Firmaet eksisterer ikke lengre, men reklamen gjør det, og her står det turkis på kvitt at de hadde adresse Moldesmuget 1 c. I alle fall mente de det selv. Også i 2007 blir Moldesmuget brukt som gateadresse for en rekke bedrifter. Mange av disse oppgir at de holder til i Moldesmuget 1 c. Men tro det eller ei, det eksisterer ingen gateadresse Moldesmuget 1 c, og heller ikke Molløesmuget 1 c. Det får andre rydde opp i, vi bare registrerer det.

I Bergen er det John Ingvar Monsen i Plan og miljøetaten i Bergen kommune som stuller og steller med gatenavnene i byen. Monsen forteller at frem til den store gatenavnrevisjonen i Bergen i 1993, het gaten Molløesmauet. Ved omleggingen i 1993, ble formen Molløesmuget gjennomført. Vedtaket ble påklaget, og i 1994 ble endelig vedtak gjort slik at skrivemåten nå er smau/smauet.

John Ingvar Monsen er innehaver av boken Kart over Bergen, med gatefortegnelse. Utgitt av John Griegs Boktrykkeri i 1947. I denne trykksaken eksisterer Moldesmuget som gateadresse. Men dette er ikke en "offisiell" trykksak og forteller bare at navnet var i bruk på den tiden. Monsen, som er en forekommende kar, undersøkte også tre historiske kart over Bergen fra 1880, 1883 og 1913, og på alle disse skrives navnet Moldesmuget. Vi har fått lov å legge ved kartene som illustrasjoner til denne artikkelen, for at også du skal få syn for sagn.

Molløesmauet ligger i bydelen Bergenhus, og går fra kong Oscars gate mot Skivebaken. Navnet har smuget etter Andreas Molløe (1708-1781) som virket som kateket ved Domkirken i første halvdel av 1700-tallet. Molløe eide grunnen som senere fikk adresse Molløesmauet 2-4 og som ble tatt i bruk av Domkirkens menighet som fattigskole under navnet Gråskolen. En rekke av bygningene i Molløesmuget, som i området for øvrig, har antikvarisk- og miljøverdi. Tidligere ble smuget kalt Svend Hjortebergs smau.

Vi konstaterer at Moldesmuget i dag ikke er et offisielt gatenavn i Bergen og at Molløesmuget ikke har noe med Molde by å gjøre. Ikke er det noe håp om at bynavnet vårt vil bli å finne som gatenavn i Bergen heller. Bergenserne strekker seg til å navne gater etter sine vennskapsbyer, men ikke etter sine gode nabobyer.

Kilder:

  • Kommunedelplan Fjellsiden sør. Kulturminnegrunnlag. Byantikvaren i Bergen 1998.
  • Bergen Byleksikon (1994), redigert av Gunnar Hagen Hartvedt.
  • Kart over Bergen, 52 plater, Målestokk 1:4000, Med gatefortegnelse. Utgitt av A.s John Griegs Boktrykkeri. 1947
  • John Ingvar Monsen, Plan- og miljøetaten, Bergen kommune

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.