501_Molde_kirke.jpg
Molde kirke den gang det var snø om vinteren. Bildet er tatt omkring 1960. Kortet er utgitt av Normanns Kunstforlag AS, Oslo og har nummeret 13-C-51.

Juleavslutning på Molde folkeskole 1956

Molde kirke ble innviet 8.desember 1957, men den ble tatt i bruk første gang til jul 1956. Lærer Einar Kringstad forteller at juleavslutningen for elever og lærere ved Molde folkeskole i 1956 ble både en avslutning, i dobbelt forstand og en begynnelse.

Siden krigen hadde Bedehuset fungert som interimskirke og alle kirkelige anliggender ble utført der. Grunnsteinen til den nye kirka ble lagt ned i 1953 og i 1956 hadde kirka fått både tak og vegger. Inne i kirkerommet var det stillaser og arbeidet gikk sin gang. Kirka skulle innvies til jul i 1957, men skolebestyrer Ivar Vartdal fikk lov til å gjennomføre skoleavslutningen til jul i 1956 i den uferdige kirka. Lærer Kringstad fikk i oppdrag å skaffe juletre. Han tok et lite tre på Kringstad og det ble plassert framme i koret i den uferdige Molde kirke. Juletreet skulle han senere bruke i sin egen stue.

Molde folkeskole var på denne tida overfylt av elever. Skolen måtte ta i bruk lokaler i Metodistkirken, i brakken ved Øvre veg og i en brakke ved Fengselet/Kirka som skolelokaler. I tillegg lånte folkeskolen rom ved Molde høgre skole. Å gjennomføre juleavslutning for alle elevene samlet på Bedehuset var umulig, men det uferdige kirkebygget ga muligheter.

I grålysningen denne desemberdagen toget alle elever og lærere i veg til kirka omtrent som om det var 17. mai. Først gikk Mina Seterhaug med sin lange skistav. Så fulgte klasse for klasse med egen lærer foran. Seterhaug var halt og den lange skistaven beveget seg opp og ned mens den lille lærerinna toget frem på kirkeveg i det gråblå desemberlyset. Etter kom alle skolens folk.

For lærer Einar Kringstad ble dette en sterk påminnelse om Bibelens fortelling om utgangen av Egypt, der Mina Seterhaug med staven minnet ham om Moses.

Blant stillaser, stiger og verktøy i den uferdige kirken samlet elevflokken seg med sine lærere til julegudstjeneste som ble forrettet av Alfred G. Oanes. Han tok til i sin prestegjerning i byen i 1953.

Slik ble juleavslutningen for Molde folkeskole i 1956 en avslutning på mange år med juleavslutninger i interimskirken, og den aller første start på mange år med kirkelige handlinger i den nye Molde kirke, som først ble innviet et år senere.

Historien er fortalt av Einar Kringstad. Svein Orheim, som nå bor i Vinje i Telemark, mener at hans far. Olav Orheim har skrevet noe om dette i et lite skrift han laget. Svein husket at hans egen klasse, som var gode sangere, sang fra orgelgalleriet under denne julegudstjenesten.

Romsdals Budstikke skrev om tildragelsen 21. desember 1956 og i spalten "For 50 år siden", 21. desember 2006:

Nærmere 1000 skolebarn sang julen inn i Molde Nye kirke.

Fra nærmere 1000 barnestruper tonet julesangene i Molde nye kirke i formiddag og det var forbausende hvor god akustikken var. Det var folkeskolen som avsluttet før jul ved å samle elever og lærere i nykirken. I samlet tropp marsjerte de inn i kirken og tok plass i midtskipet. Da alle var kommet inn, var kirken omtrent halvfull, men da sto barna tett sammenstuet. I koret lyste et vakkert juletre og mens klassene marsjerte inn sang skolekoret under lærer Orheims ledelse flere julesanger fra galleriet. Etterpå var det allsang under ledelse av skoleinspektør Vartdal og så holdt sokneprest Oanæs en fin andakt til barna. Så var det enda mer sang, og sammenkomsten ble avsluttet med ønske om en riktig god jul.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.