501_Kirketomta_etter_brannen.jpg
Bildet viser grunnmurene og fundamentet til kirken som brandt under bombingen av Molde 29. april 1940. Oppryddingen er i gang, men enda står skorsteinspiper igjen i ruinene under Gjendemhammeren. På en gravstein ved kirkens nordvestre hjørne sitter to mennesker og ser utover elendigheten. Det var på kirketomten det ble satt opp et stativ til klokkene som ringte 17. mai 1945. Fotografen har stått i andre etasje i "Rådstauå", Rådhuset. Bildet er meget sjeldent og fotografen er ukjent. (Fotograf: Ukjent)

Kirketomta 8. og 17. mai 1945

Mellom kl. 15.00 og 16.00 den 8. mai 1945 ringte Theodor Jakobsen freden inn i Molde.

På kirketomta var det satt opp en klokkestøpul, tegnet av arkitekt Rohde og oppsatt av Christie & Opsal A/S samme morgen. Klokken var en liten middelalderklokke som hadde hengt i Hen kirke i Isfjorden, og som var utlånt fra Romsdalsmuseet.

Den samme klokken og støpulen ble brukt 17. mai 1945. Det var annonsert klokkeringing fra kl. 00.80 og koralmusikk fra kirketomta.

Programmet for 17. mai 1945 er på 8 sider og inneholder program for dagen, Både Kongesangen, Fedrelandssangen, Ola Fladmarks sang "17. mai 1945" og Moldesangen skulle avsynges. Programmets forside er sannsynligvis laget av Thorleif Lindtvedt. Det er trykt hos Mindor Bolsøs trykkeri.

Kilder:

  • Molde bys historie bd 4.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.