470_Kielland.jpg

Bilde av forfatteren og amtmannen Alexander Kielland. Kortet er utgitt av Stenders forlag.

Her foregaar heller ikke noget undtagen Forandringer i Veir

Om amtmann Alexander Kiellands forhold til Molde belyst gjennom hans brev.

Denne artikkelen gjengir utdrag av brev fra Alexander Kiellands hånd, skrevet i hans tid som amtmann i Romsdal. Utdragene tar for seg avsnitt der Kielland ytrer seg om Molde, og om hans forhold til byen, omgivelsene og menneskene i byen.

Mytene om Alexander Kiellands forhold til Molde og panoramaet lever i beste velgående. Han skal ha hatt et vanskelig forhold til byen og omgivelsene. Uttalelser som "Dra ned rullegardinen og la oss slippe dette fordømte panoramaet" er ofte sitert både i skrift og tale. Selv har jeg også brukt slike utsagn i min formidling under byvandringer og i andre sammenhenger. Jeg har funnet slike utsagn i skrift og tale, men medfører det riktighet at amtmannen sa det og mente det?

Amtmannens humør svingte mye med hans nesten konstante pengesorger, et etter hvert vanskelig ekteskap og en sterkt sviktende helse. Ved lesning av hans brev registrerer jeg et til tider noe labilt forhold til byen men jeg har ikke funnet belegg for de mer ytterliggående uttalelser som blir tillagt ham. I hans brevsamlinger til venner, familie og forretningsforbindelser kommer en annen Kielland frem. I denne artikkelen finner du utdrag fra Kiellands brev som han skrev i sin tid som amtmann i Romsdal. Nærmere personen Alexander Kielland kommer en neppe, enn gjennom brevene til hans aller nærmeste familie, venner og forretningsforbindelser.

Alexander Lange Kielland var borgermester i Stavanger inntil han flyttet til Molde i 1902 og ble amtmann i Romsdal. De siste årene hadde Alexander L Kielland mange opphold på Bergen Kommunale Sygehus. Her døde han stille natt til 6. april 1906. 11. april ble han bisatt fra Stavanger Domkirke og gravlagt på Lagård Gravlund.

Alexander L. Kielland (1849-1906) var stilisten i norsk litteratur. En blanding av skriveglede og sosial indignasjon kjennetegner hans verker. Han skrev sine skjønnlitterære verker i årene 1878-1891. Etter at Kielland avsluttet sin skjønnlitterære produksjon, utfoldet han seg i brever og essays. Hans siste bok, "Omkring Napoleon" kom ut i 1905. Den ble skrevet i Molde og under et opphold i Elnesvågen.

Jeg vil varmt anbefale å lese Kiellands brevsamlinger. Kielland er en språkkunstner som det er en fryd å lese. Brevsamlingen hans kan leses som fortellinger om vennskap, eller som et tidsbilde, som et biografisk bidrag eller også som en stort anlagt roman. Brevene gir gløtt inn i et motsetningsfullt liv som var preget av vedvarende pengesorger og overdådighet. Kielland skriver ofte ironisk, og selvironisk. Brevene gir et godt bilde av en mann som har stor kjærlighet til sin nærmeste familie og venner.

Det er kommet flere utgivelser av brev fra Alexander Kielland. Den mest omfattende ble utgitt av Gyldendal i fire bind i perioden 1978-1981. Samlingen er inndelt slik: Bind1: 1869-1883, bind 2: 1884-1889, bind 3: 1890-1899, bind 4: 1900-1906. Brevene i denne artikkelen er hentet fra denne samlingen.

Persongalleriet:

  • Haakon VII, Norges Konge 1905-1957. Født 3. august 1872 på Charlottenlund Slott utenfor København og døde 21. september 1957 på Slottet i Oslo. Den 25. november 1905 kom den nye norske kongefamilien til Oslo og ble varmt mottatt av sine nye landsmenn.
  • Bjørnstjerne Bjørnson, født 8. desember 1832 i Kvikne, død 26. april 1910 i Paris.
  • Andreas Sømme, 1849-1937. Fetter av Alexander Kielland. Skipsreder og skipsmegler i Stavanger. Dyktig fiolinist.
  • Michaela Krohn. Alexander Kiellands lillesøster
  • Harriet Backer, 1845-1932. Maler. Søster av pianisten Agathe Backer-Grøndahl. Bodde i 10 år sammen med sin venninne Kitty Kielland i Paris.
  • Jacob Hegel, forlegger hos Gyldendal i Kjøbenhavn. Sønnen av Frederik Hegel, Ibsen og Kiellands forlegger.
  • Guthorm Hallager, (1864-1932) jurist, fylkesmann. Venn med Alexander Kielland etter bybrannen i Ålesund. Korrespondanse fra 1904 til 1906. Mange av brevene gjaldt søknader permisjoner, alle ble innvilget.
  • Jens Z. Kielland (1873-1926). Forfatter. Sønn av Alexander Kielland.
  • Frederik Hansen
  • Peter A. F. S. Vedel

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.