703_Peson.jpg
Akvarell fra 1924. (Fotograf: Ola Gjendem)

Vi må skyndte oss å male, for her skal det brenne først!

Tegneren, maleren og litografen Jonas Peson i Molde.

- Vi må skyndte oss å male for her skal det brenne først! sa Jonas Peson til lille Solveig Gjendem en gang rundt 1920, da han sto øverst i Myrabakken og malte.

Solveig Gjendem (født 1913), som bodde i Myrabakken, brukte å følge med når malerne kom. Som så mange andre malere stod Jonas Peson flere ganger i Myrabakken med sitt staffeli. Solveig tok ikke større notis av bemerkningen, men moder Lovise Emilie ble urolig av bemerkningen. Det hele var nok ment som en spøk sier Solveig, som i dag bor på Kirkebakken Omsorgssenter.

Jonas Peson (1887-1952) var født i Helsingfors. Johan Alfred Petterson var hans opprinnelige navn, og familien var svensk/finsk. Han var utdannet litograf. Peson studerte ved kunstakademiet og ble uteksaminert i 1910. I årene fra 1913 til 1916 bodde han for det meste i Danmark. Til Norge og Molde kom Peson i 1916. Han var da en bereist kunstner med studieopphold både i Moskva, Dresden, Leningrad, Paris og Portugal. Peson fikk norsk borgerbrev i 1923.

I Molde bodde Peson på hybel en periode hos Lina Gjendem i Kurbadbakken, Amtmann Leths gate 1. I 1920 kjøpte Jonas Peson eiendommen Metsølinna, bruksnummer 101 under Reknes, gårdsnummer 24, av Anton Bjørset. Han solgte videre til Rasmus Fiksdal i 1925. Dette skal ha vært det eneste huset Peson noen gang eide. Huset står i dag som Sivertvegen 10, og eies av Bjarne Fiksdal. Da hans far, Rasmus Fiksdal, overtok huset i 1925 sto det mange malerier igjen etter Peson. Småguttene brukte noen av disse som blink når de skjøt med pil og bue. En del av maleriene ble solgt til Hans Lilleskotte for kr 5 pr stykk i 1930-årene.

Peson malte en rekke bilder fra Molde. Mange av disse er gatemotiver. Han har også laget små akvareller, han malte postkort og stentøy, peishetter og større arbeider i ungdomshus og andre forsamlingshus. Jonas Peson signerte sine arbeider og var nøye med å sette årstall på bildene.

I midten av 1920-åra flyttet Jonas Peson til Ålesund. I 1937 giftet han seg med Ruth Jakobsen fra Ålesund. De fikk datter Greta. Peson drev malerskole i Ålesund.

I 1930-åra hadde Peson en sterk religiøs opplevelse i Oxford-bevegelsen. Han ble opptatt av kirkekunst og fikk etter hvert flere store oppgaver i bedehus og kirker på Sunnmøre. Peson hadde mange dekorasjonsoppgaver som han utførte i olje og fresko i kirker, kyrkjelydshus, skoler, ungdomshus og i private heimer. Hans akvareller er lett kjennelige, og mange av dem henger på veggen hos eldre moldensere. Han bodde i alle de tre mørebyene, og i alle disse byene har han satt spor etter seg.

Pirkko Marjatta Bakken skrev en hovedoppgave i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen i 1991 om Jonas Peson 1887-1952, en finsk kunstmaler i Norge. Oppgaven har vært en viktig kilde for Harald Grytten, som i februar 2007 ga ut boka Jonas Peson - Maleren.

I Ålesund har det vært flere utstillinger med arbeider av Peson. Ålesunds kunstforening arrangerte i januar-februar 2007 utstillinga: Jonas Peson - En Finlandsfødt Ålesunder - retrospektiv utstilling.

Kilder:

  • Bolsøyboka bind 2. Molde 1948.
  • Bjarne Fiksdal, Molde.
  • Harald Grytten: Jonas Peson - Maleren. Ålesund 2007.
  • Titti Kulø, Molde.
  • Molde byleksikon (ikke publisert).
  • Nytt i Uka, artikler og nyhetsmeldinger.
  • Solveig Pedersen, Molde.
  • Margit Wiig Røberg, Molde.
  • Sunnmørsposten, artikler og nyhetsmeldinger.
  • Sverre A. Westad, Molde.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.