001_Kortkunst.jpg
Kortkunst (Fotograf: Kunstogsånn.no v/Iver Gjendem)

Kunst, kort, kunst

I kunstmiljøet er det tradisjon for å bruke postkortformen som invitasjon til utstillinger. Kortene blir sannsynligvis laget i små opplag. Her står vi overfor utgivelser som er svært mangfoldige, spennende og som kan ha en viss verdi på sikt. Sannsynligvis er dette et vanskelig og utfordrende samleområde.

Både invitasjonskortene og store deler av postkortutgivelsene er tradisjonelt stedsrelaterte. Motivene forteller noe om en sammenheng med et geografisk sted eller hvor utstillingen holdes. I postkort er det er vanlig å kreditere f. eks fotograf med navn, men i samtidskunst har man tradisjonelt også kreditert materialvalg. Også invitasjonskort gir gjerne mulighet for å påføre en kort tekst og en personlig hilsen i tillegg til adressefelt og frimerke. I forhold til postkortet finnes det en del kort av denne typen som ligger i gråsonene. Det er ikke alle invitasjonskort som er laget for postgang.

Man kan se på invitasjonskortet som et visittkort fra kunstneren, på samme måte som mange postkort kan sees på som visittkort fra et sted. Stiller man ut i et galleri er det tradisjon for å gjøre invitasjonskortet tilgjengelig for besøkende ved å legge det ved utgangen. Kortene er i denne sammenheng ikke tenkt som salgsvare, men som en ren promotering av kunstner og utstilling.

Gjennom disse kortene kan man til en viss grad følge en kunstner, grupper av kunstnere eller følge trender over tid. Jeg ser på dette feltet som både interessant og viktig å følge og å samle på.

Billedtekst

Klipp kunsten fri: Dette kortet du nå holder i hånden er fullt av helt ekte kunst. Alt du trenger er en skikkelig bra saks og en stor porsjon kreativitet. Klar - ferdig - klipp!". Illustrasjonen er eksempel på at kortet også kan være kunstverk.

Kortet er laget av Iver Gjendem, og er fra en serie på 28 invitasjonskort laget til avgangsutstillingen for Fabrikken Asker kunstsfagskole 5.-8. mai 2005 holdt på Anker Hotell i Storgata i Oslo. Dette kortet kan forstås som en kommentar til "Kunsten ut til folket"- bevegelsen fra tidlig 70-tall.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.