601.JPG
Anders Unhjem, Kåre Gjendem og Øivind Strand forran hovedhuset på Symra i oktober 2006. (Fotograf: Ola Gjendem)
Minner fra Symra barnehjem

Symra barnehjem

Symra barnehjem, åpnet 12. august 1925. Hjemmet var bygd for tuberkolosetruede barn, og det opprinnelige navnet var De Norske Livsforsikringsselskapers barnehjem, Symra.

Etter krigen var sykdommen forholdsvis sjelden, og institusjonene ble drevet som et vanlig barnehjem. Nasjonalforeningen mot Tuberkolosen sto som eier av Symra, mens Bolsøy Helselag og Molde Sanitetsforening drev hjemmet i fellesskap. 1. januar 1952 overtok de to foreningene Symra. Bygningene ble ominnredet og oppusset og det ble bygd et nytt spebarnshjem som sto ferdig 12. mars 1952. Mot slutten av 1950-årene kom signalene om at tiden var ute for barnehjemmet. Antall barn med behov for plass på hjemmet sank og årsaken var ifølge sanitetsforeningen de bedre sosiale forhold og at det var opprettet mange fosterhjem. 1. juli 1964 ble dørene på Symra barnehjem lukket.

Molde sanitetsforening trakk seg etterhvert fra sammarbeidet og fikk fradelt en tom mot Bj. Bjørnsonsveg for å bygge en kontrollstasjon. Bolsøy helselag startet daghjem i hovedhuset. Daghjemmet ble åpnet 24. august 1964.

Ny drift ble satt i gang 1. januar 1968. Symra ble overtatt av Møre og Romsdal fylkeskommune i 1981. Virksomheten ble flyttet til Stuevollen i 2000 og skiftet navn til Trastalia barne-og familieheim. I 2004 overtok staten ansvaret for barnevernsinstitusjonene, og Barne- ungdoms- og familieetaten ble etablert. Etter langvarige problemer med inneklimaet i bygget i Trastalia, og omorganisering av Buf-etaten, opphørte barnehjemsdriften i Molde vinteren 2007.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.