500_MittetIs.jpg
Plakat av Mittets isgutt i helfigur. Denne figuren er tegnet på kartong av Elin Asker for Speidermessa i 1967. (Fotograf: Ola Gjendem / Molde bymuseum)

Mittet is – Norges beste is

Mittet is var Norges beste is. Mittet laget ekte fløteis. Det var ikke spart på noe, det kjentes på smaken. Prisbelønnet var den også. Bedre enn Diplom is.

Nils Mittet startet kolonialbutikken sin i 1922. Han drev i mange år i hjørnelokalet i underetasjen i Øvre veg 27. Han flyttet over i Øvre veg 25 og drev handel med kolonialvarer der. I Øvre veg 27 solgte han melk og is. Bolig hadde han og fru Mathilde i Øvre veg 29. Isproduksjonen foregikk i nummer 25. Etter hvert ble isen en viktig salgsvare, produksjonen økte og ble mer plasskrevende. Bygget ble utvidet flere ganger.

Nils Mittet var en hause til å arbeide. Han gikk til sengs kl. 19 og var i arbeid før kl. 04 om morgenen.

Rundt 1960 bygget han Hamnegata 39 og flyttet iskremproduksjonen dit. Firmaet produserte i tredje etasje og hadde fryselager i fjerde etasje.

Kunder hadde Mittet i nesten hele landet. I sesongen ble agentene forsynt med is en gang i uka av firmaets egne biler som kjørte en gang i uka helt til Tomsø. Inge Gussiås som kjørte ruta i lang tid kjørte Molde Tromsø hver uke. Tidlig i sesongen, før Saltfjellet åpnet måtte de legge vegen om Sverige. Agentene i Narvik, på Finnsnes, Mosjøen og i Sandnessjøen fikk besøk av isbilen fra Molde. Hver tur var på ca. 3000 km.

Å drive produksjon på flere plan og høyt over gatenivå var ikke ideelt. Etter forskjellige vanskeligheter flyttet firmaet til Batnfjorden som Nye Mittet is og drev der i moderne lokaler noen år.

Om du har opplysninger om Mittet og isen hans vil vi gjerne høre fra deg.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.