500_Veteranbusser.jpg
KZ-19781, ble levert til Aarø-Batnfjord-Kleive Auto, AaBK, i 1974. Bussen ble brukt som ringbuss i byen i tillegg til en og annen tur i distriktet. Den ble originalt levert med enkle glassruter og røde skai benker. Bussen var tilbake på Vestfold Bil & Karosseri A/S (VBK) på 80-tallet der dette ble byttet til termoruter og velur i benkene, samt nytt gulvbelegg. Bussen var i aktiv tjeneste fram til 2000/2001. Nåværende eier "reddet" bussen fra et liv som Campingbuss. (Fotograf: Ola Gjendem / Molde bymuseum)

Ut med Ringbussen
inn med pendelbussen
og navnet er Bybussen

I 1953 ble det satt i gang regulær ringbusskjøring i Molde med en buss og to sjåfører. Den 15. september 1953 satte Hjelset Auto A/S inn den første spesialbygde bussen i ringbussruta. Bussen, en Scania Vabis med 40 sitteplasser, var bygd hos Bussbygg på Hovdenakken.

Mandag 19. oktober 2009 ble Ringbussen erstattet av pendelbusser og navnet ble endret til Bybussen. Den offisiell åpning av pendelbussen i Molde ble foretatt av Fylkesordfører Olav Bratland og varaordfører i Molde, Toril Hovdenak. Målsetting med omleggingen er å øke antall passasjerer. Ringbussen har hatt en nedgang i passasjer på 2-3 prosent hvert år.

Den største fordelen med omleggingen av Ringbussen er at de fem nåværende rutene blir forenklet til fire, og at det blir flere avganger. Bussene vil ikke ha endeholdeplass i sentrum.

Fra 19. oktober 2009 ble de nye traséene:

  • 701: Kvam – Aker stadion – Sentrum – Ferjekaia – Roseby – Øvre Berg – Lergrovik – Flyplassen. (Flybussen vil nå gå inn i ruta fra Kvam til flyplassen. Det betyr at man får bussforbindelse hver halvtime til flyplassen. Fra Kvam til flyplassen vil det ta 25 minutter.)
  • 702: Hatlelia – Sykehuset – Busstasjonen – Ferjekaia – Granlia – Høgnakken – Hauglegda – Nordbyen (retur fra Granlia om Svenskebyen til sentrum).
  • 703: Hatlelia – Sykehuset – Busstasjonen – Ferjekaia – Nedre Fuglset – Bergmo – Nordbyen.
  • 704: Bjørnstjerne Bjørnsonsveg – Sandvegen – Aker stadion – Sentrum – Ferjekaia – Moldegård.

Bybussen blir drevet av Nettbuss, som er et heleid datterselskap av NSB AS. Konsernet består av morselskapet Nettbuss AS og 19 hel- og deleide datterselskaper. Nettbuss startet sin virksomhet i 1925, og er i dag Norges største busselskap. Konsernet har ca. 5 000 faste aktive ansatte som jobber for å nå visjonen om å være det ledende og mest nyskapende busselskapet i Norden.

Ringbussrutene slik de var ved omleggingen finner du her:

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.