901_Jakten_paa_Mathildes_forlis.jpg
Nils Eriksen Gjerde med barnebarnet og artikelforfatteren Nils Tore Gjerde på fanget. Bildet er tatt i Parkvegen 22. I bakgrunnen Villa Bjerteli, Parkvegen 19.

Jakten Mathildes forlis

John Johnsen, Vestnes er oppført som eier av et partsrederi som disponerer galeasen Hermann i Årbok for Norges Handelsmarine i 1906. Året etter var skuta registrert i Molde, og min bestefar Nils Eriksen Gjerde var oppført som eneeier.

Av: Nils Tore Gjerde

Men John Johnsen, Vestnes dukker også opp i forbindelse med jakten Mathildes forlis 23. januar 1907. Jakten var på vei fra Kristiansund til Lofoten med salt og tomtønner, og det var trolig ingen vitner til forliset. Opplysninger om forliset finnes imidlertid i Årbok for Norges Handelsmarine i 1907. Her opplyses det at skipet antakelig forliste ved Gjæslingene, og hele mannskapet på seks omkom.

Ulykken skyldes trolig en orkanaktig storm med snøtykke. Jakten Mathilde hadde kjennetegnet JPVT og var registrert i Kristiansund med enereder Kr. Hjelkrem. De omkomne var: John Johnsen, fører, Vestnes, Nils Kanestrøm, Kristiansund, Ole Balkenjar, Romsdal, Kristian Clausen, Romsdal, Anders Clausen, Romsdal og Edvard Hansen også Romsdal.

Disse opplysninger bekreftes i en opptegnelse i en slektsbok ført i pennen av min bestefar som døde i 1967. Dessuten er det neppe en tilfeldighet at begge personene er oppført som eiere av galeasen Hermann. I slektsboken skrev han nemlig at John Jonsen Øvrevåge, Tysnes, bosatt på Helland var hans pleiefar fra han var 16 måneder gammel.

Det gamle ordtaket havet gir, havet tar var en tragisk og dramatisk realitet for mange familier også i vårt distrikt.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.