300_Vulcanus.jpg
BDS Titan under bygging i 1958. (Fotograf: Birkeland)

Vulcanus

Slepebåten Vulcanus i Bergen fylte 50 år i 2009.

Vulcanus har vært, og er, et kjært og sentralt innslag i det Bergenske bybildet, og er den siste representant for en båttype og tidsepoke som er blitt historie. Vulcanus hører imidlertid ikke bare hjemme i havnebildet i Bergen. Den er en velkjent båt langs hele kysten, og har deltatt i utallige slep og andre oppdrag og redningsaksjoner.

Nye klassifiseringsregler gjør at Vulcanus nå er blitt for liten for eierne Buksér og Berging og båten er nå solgt til Vulcanus Taubåtkompani som ble stiftet 12. november 2009. Lagets formål er: Vern og drift av Vulcanus, og å holde båten i klasse.

Båten ble levert av Bolsønes verft i Molde som bygg nr. 169 våren 1959. Motoren er fremdeles den opprinnelige Alpha type 498V0 på 960 hk v/310 o/m. Den er bygget i 1958 med nr. 8462, og levert av AS Sunde & Larsen Ingeniørfirma i Bergen.

Kan du hjelpe dem?

Egil Sunde som er leder i Vulcanus Taubåtkompani er interessert i bilder fra byggingen på Bolsønes og papirer og tegninger omkring Vulcanus og søsterskipet Titan.

Se lagets nettside vulcanus.no.

Bildene viser søsterskipet Titan under bygging på Bolsønes verft i 1958.

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.