900_Alba.jpg
Parti fra Molde havn. De to skutene er akterfortøyd i Duc d`Alben eller Dikkedaren som sees til venstre i bildet. Maleriet er laget av Nils Hansteen som ble født i Mo i Rana 1855. Han døde i Kristiania i 1912. På blindrammen bak står det "Fra Molde". Bildet er malt med olje på lerret, og måler 51x68 cm. Maleren Nils Severin Lynge Hansteen var en av våre viktigste landskaps- og marinemalerne i andre halvdel av 1800-tallet. Bildet ble solgt i Oslo på Blomqvist Kunsthandels sommerauksjon i 2006. (Fotograf: Blomqvist Kunsthandel)

Hertugen av Alba og Molde havn

Mellom den fryktede Jernhertugen, hertugen av Alba, og Molde havn finnes det en liten lenke.

På noen få bilder fra Molde havn før krigen, kan vi se noen spesielle fortøyningsinnretninger som stikker opp av sjøen et stykke fra land. Disse fortøyningspålene, dikkedarene, var viktige fortøyningsinnretninger for båter og skip som skulle ligge en tid. På Molde havn var det i tiden før krigen to-tre Dikkedarer. Navnet Dikkedarer er så vidt jeg kan se bare i bruk i Molde, og det er en forvrengning av det virkelige navnet på innretningene.

Disse fortøyningsinnretningene var vanligvis laget av sju eller færre, minimum tre, kraftige pæler eller stolper som ble slått (rammet) ned i sjøbunnen. Innretningen var vanligvis bygget opp om en midtstolpe som stod loddrett ned i sjøbunnen. De andre stolpene ble plassert skråstilt i forhold til den. Stolpene ble boltet sammen i toppen. Det var også vanlig, som vi ser på maleriet, at det ble satt jernbånd rundt toppen for å holde den sammen. Kjetting ble også brukt i same hensikt.

I Molde var Dikkedarer et vanlig navn på disse innretningene bekrefter Anders Fegth og Erling Skaget. Slår vi opp i en norsk ordbok finner vi at substantivet dikkedarer blir brukt om unødvendige formaliteter eller detaljer. Eksempel på bruk: Så, ikke flere dikkedarer nå!

Sjøkaptein Arnljot Jakobsen gjorde meg oppmerksom på installasjonene og de forskjellige navnene på dem. Blant sjøfolk ble de kaldt Dykdalb eller Duc d'Albe. Etter tradisjonene har navnet sammenheng med hertugen av Alba, Fernando Alvarez de Toledo Alba (1508-1583). Bakgrunnen kan være at det var han som var oppfinneren eller den som tok innretningen i bruk første gang i Antwerpen havn. En variant på forklaringen er at navnet har sammenheng med folkets hat til ham. En annen forklaring er at ordet stammer fra det hollandsk/tyske Dükdallen som igjen skal være avledet av Düken og Dallen.

Don Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel, den tredje hertug av Alba var spansk general og guvernør for spansk Nederland fra 1567 til 1573. Han hadde tilnavnet Jernhertugen på grunn av hardt styre og grusomheter.

Kilder:

  • Anders Fegth, Molde
  • Arnljot Jakobsen, Molde
  • Erling Skaget, Molde
  • Blomqvist Kunsthandel, Oslo
  • Wolfram Claviez: Sjøfartsleksikon, 1980
  • Molde byleksikon, ikke publisert
  • Riksmålsordboken, 1977
  • Store Nordiske konversationsleksikon, 1916
  • Wikipedia

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.