950_svevaren_billett.jpg
Billett til en reise med luftputebåten SR.N 6, fra Molde til Åndalsnes 27.8.1965 for en voksen person. Pris kr 20,-. (forside)

Luftputebåter på Moldefjorden

Den 6. april 1965 ble den første passasjerruten med luftputebåt igangsatt i Møre og Romsdal. Møre og Romsdal Fylkesbåtar leid inn et "svevefartøy" med plass til 19 passasjerer.

Fartøyet ble satt inn i en rute mellom Ørsta-Ålesund-Vigra-Molde-Åndalsnes. Ruten skulle korrespondere med fly på Vigra og tog på Åndalsnes. To dager senere havarerte luftputefartøyet under en demonstrasjon som Scanhover arrangerte, Scanhover eide fartøyet. MRF sitt forsøk med luftputebåt i passasjertrafikk ble avbrutt, men eierselskapet fikk tillatelse til å drive ruten i egen regi. Scanhover satt i gang sin rute i slutten av juni 1965. Forsøket falt ikke heldig ut og ruten ble nedlagt etter omlag tre måneders drift.

"Båtene" gikk under mange navn: Hovercraft, Luftputebåten, Svevefartøy, Svevaren. Tilslutt døpte folkevittigheten den "danskrullen". Fartøyet gikk rundt og endte med skjørtene i været under en prøvetur med dansker.

Luftputefartøy (Hovercraft) er en hurtiggående fartøystype som beveger seg på en luftpute som bygges opp ved hjelp av store vifter drevet av fartøyets maskineri. Luft som har et overtrykk føres inn mellom fartøyet og vannoverflaten, hvor et «skjørt» rundt hele fartøyet hindrer luften i å unnslippe. Under fart er fartøyet 0,3 - 1 meter over vannet. Fremdriften skjer ved luftpropell, vannjet eller vanlig propell. Luftputebåten kan forflytte seg over land og vann.

Fartøyet stikker ikke ned i vannet, og kan dermed muligens ikke kalles en båt. Det kan defineres som et «lavflygende luftfartøy», selv om den hovedsakelig brukes for transport over vann.

Luftputebåten ble oppfunnet i Storbritannia i 1952. I dag er slike fartøy i kommersiell og militær drift over hele verden.

Mer informasjon:

Kilder:

  • Ragnar Ulstein med flere: Om samferdsel i Møre og Romsdal. Møre og Romsdal Fylkesbåtar 1920-1995. Del 1. Molde 1995.
  • Wikipedia
  • Molde byleksikon (Molde bymuseum, ikke publisert)

Del

Arkiv: artikler

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.