902_Moldegata.jpg
Moldegata i Oslo (Fotograf: Iver Gjendem)

Moldegata i Oslo

Moldegata i Oslo ligger i bydelen Bjølsen ved Akerselva. Moldegata er en av Oslos korteste gater og strekker seg fra Lisa Kristoffersens plass, som er rundkjøringa i Bergensgata, til Maridalsveien. Gata fikk sitt navn i 1901 og er oppkalt etter byen vår.

I dag er gata dominert av de store boligblokkene i Bjølsen Studentby som tilhører Studentsamskipnaden i Oslo. Hele Bjølsen Studentby, med i alt ca. 1000 hybler og leiligheter, har adresse Moldegata. Midt inne i dette komplekset ligger Bjølsenhallen.

Bjølsenhallen har adresse Moldegata 7. Den ble bygd som garasje for sporveisbussene i 1929. Den er utvidet flere ganger. Bjølsenhallenhallen betraktes som et mesterstykke i ingeniørkunst. Beregningene av de slanke konstruksjonene ble utført av tyske ingeniører. Anlegget var eid av Oslo Sporveier og hadde på det meste plass til ca. 120 busser.

Under andre verdenskrig ble anlegget brukt av tyskernes transporttjeneste. Den ble utsatt for en meget vellykket sabotasjeaksjon utført av Oslo-gjengen natten mellom 13. og 14. august 1944. 120 kilo plastic sprengstoff fordelt på fire kofferter og 70 kilo vanlig dynamitt ødela blandt annet 150 flymotorer og tyskernes største lager av reservedeler for jagerfly i Sør-Norge.

På nordsiden av gata, med adresse Bergensgata 41, ligger et 1600 kvm stort teggelsteingsbygg som ble oppført ca. 1913 for firmaet Norsk Dynamo Verksted. Firmaet ble etablert 1913 av Nicolai Ring, som med ca. 60 arbeidere drev fabrikasjon av alle slags elektriske maskiner med vekselstromsmotorer som spesialitet. Bygget huser i dag Kro Produksjon AS som ble etablert i 1984, og produserer egenutviklet ventilasjonsutstyr. Nordsiden av gata fremstår som noe ruskete, og står i sterk kontrast til sørsiden av gata.

Oslo Sporveiers eiendom ble solgt til Studentsamskipnaden i desember 1988, og ble etter omfattende arbeider tatt i bruk i 2004 som Bjølsenhallen breddeidrettssenter. Hallen inneholder håndballbane med tribune, en innebandybane og en rekke mindre spesialhaller for bordtennis, kickboksing og flere kampsporter. Sagene IF driver hallen og er hovedbruker, men andre idrettsklubber får også bruke arealene. Bjølsenhallen inneholder også ICA MAXI Bjølsen og en kafé. Hallens funksjoner er et tilbud til både studentene i området og til bydelen forøvrig.

Del

Arkiv: bilder fra molde

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.