400_Polarbj[oer]n.jpg
(Fotograf: J. Giæver jr)

Fortellerkveld 23. oktober:

Fra Bolsønes til ishavsforlis

Ishavsskuta Polarbjørns korte liv er tema for Molde bymuseums andre Fortellerkveld i høst. Skuta ble bygd på Bolsønes verft i 1950 og forliste i isen utenfor Myggbukta på Nordøst Grønland i 1957.

Børre Grønningsæter viser film og forteller om bygginga og vi viser også film fra forliset. Ishavspresten Monrad var med og har skrevet en artikkel om hendelsen. Den skal vi også komme inn på. Det blir også en utstilling med tegninger og bilder av båten.

Bolsønes Verft ble startet i 1892 på Bolsøneset på Bolsøya utenfor Molde av Nils K. Bolsønes. I 1905 ble verftet flytt til Fugelsetneset på fastlandet. Navnet på området ble etter hvert endret til Bolsønes. Verftet var kjent for å bygge sterke trebåter, og var regnet som spesialister på fangstfartøy til bruk på selfangst i isen. Verftet bygget den siste trebåt i 1953. Frem til 1984, da bedriften måtte innstille, ble det bygget stålbåter.

Fortellerkveld blir fredag 23. oktober kl. 19.00 i Hvelvet, kjelleren på Superbgården, Gotfred Lies plass 4.

Del

Arkiv: byvandringer og fortellerkvelder

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.