DSC_3829.JPG
Aukra, 05.10.2007. (Fotograf: Ole Foss)

Byvandring i Julsundet

Romsdalinger i Holland, Julsundinger i Amsterdam, var tittelen på byvandringa i Julsundet fredag 5. oktober. Temaet var utvandringa fra Romsdal til Nederland på 1600-tallet. Med forfatteren John Hollen som guide fikk vi et blikk inn i en dramatisk og vanskelig tid i Romsdal, der elendigheten var stor og løsningen for mange var utvandring til Holland.

Oppmøte for byvandrerne var på Bergetippen ved Julsundet skole, og vandringa var et samarbeidsprosjekt mellom forfatter John Hollen, Molde bibliotek, Julsundet skole, Molde bymuseum og Byvandringskomiteen. Ca 40 vandrere møtte fram og fikk oppleve en flott høstkveld med fantastisk utsikt, nesten til Holland, og en strålende opplagt og kunnskapsrik forfatter som fortalte om bakgrunnen for sin bok.

Bakgrunnen for vandringa var John Hollens roman Mammons barn, der han fulgte utviklingen videre fra boka Dødens gjøglere (2005). Løytnant Hans Olsson fra Granås ved Molde, som rømte fra svenskekongens hær etter den mislykte stormingen på København i februar 1659 er hovedpersonen. Etter å ha kommet seg hjem til Romsdalen ga han seg på nytt i vei, denne gangen flyktet han ombord i en hollenderskute, og vi møter ham i Amsterdam, den liberale storbyen hvor handel, kunst og vitenskap sto i høysetet. I Holland følger vi Hans i møtet med en ny og rastløs kultur, der trangen til materiell rikdom er sterk, og der moralske normer og spilleregler er annerledes. Hans blir utfordret fra alle kanter, i forretningslivet, i forholdet til kvinner og til gamle venner. Ikke minst blir hans gudstro satt på store prøvelser.

Journalist Ole Foss var med på vandringa og vi har fått lov å legge ut hans bilder fra denne vandringa.

Del

Arkiv: byvandringskomiteen i molde

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.