804_I_blaat_og_hvitt.jpg
Formann for Molde Borgervæbning, Asbjørn Øverli, i sin offisersuniform under prøving hos Solhjell i januar 2007.01.25. (Fotograf: Ola Gjendem)

I blått og hvitt

Molde Borgervæbnings nye uniformer

Solhjell AS i Molde startet arbeidet med å sy uniformer til Molde Borgervæbning i desember 2006 og vil være ferdige med bekledningen til hele avdelingen i februar 2007. Forut for dette ligger et stort arbeid med å rekonstruere uniformene. Borgervæpningens medlemmer og Solhjell har lagt ned et stort og omfattende arbeid med å komme så nær originalene fra 1808 som mulig. Solhjell, som er spesialister på søm av bunader og uniformer, måtte konstruere nye mønster for å tilfredsstille kravene fra ekspertisen på uniformer ved Forsvarsmuseet i Oslo.

Arbeidet med rekonstruksjonen har gitt en interessant innblikk i uniforms og motehistorie på tidlig 1800-tall. Dette var en tid da motene skiftet meget raskt, gjerne raskere enn i dag. Uniformsreglementet ble flere ganger endret så fort at avdelingene ikke rakk å iverksette den ene reformen før den neste ble gitt.

Mange militærhistoriske avdelinger har valgt å sy sine uniformer i utlandet. Molde Borgervæbning har valgt å bruke Solhjell AS som ligger i Molde og som er spesialister på slikt arbeid. Solhjell ble startet i 1946 som Kåre Solhjell konfeksjonsfabrikk. Fabrikken produserte dresser, frakker og kapper. Rundt 1950 hadde fabrikken en kapasitet på 10 000 enheter pr år og beskjeftiget 35 arbeider og funksjonærer og ca. 30 hjemmearbeidere. I 1980-årene endret tekstil- og konfeksjonsbransjen seg betydelig og fabrikken måtte finne nye måter å møte konkurransen fra utlandet på. Løsningen for Solhjell ble produksjon av uniformer blant annet til SAS, Braathens og til de mange musikkorps landet over. På midten av 90-tallet økte konkurransen fra utlandet ytterligere, og fabrikken valgte å satse på en ny nisje, norske bunader.

Fra å være en fabrikk ble virksomheten gjort om til en moderne sy-stue tilpasset den krevende og spesielle produksjonen av herrebunadene. I 2001 endret virksomheten navn til Solhjell AS, og i dag er systua i Molde en ledende produsent av herrebunader i Norge. Solhjell leverer stadig uniformer, men den delen produksjonen er flagget ut til Estland.

Solhjells systue har 15 medarbeidere med lang erfaring og høy kompetanse. Hver eneste plagg sys etter mål. Deler av borgervæpningens uniformer blir sydd og montert for hånd. Det betyr at hver eneste uniform til Molde Borgervæbning også blir en unik og personlig festdrakt.

Del

Arkiv: molde borgervæbning

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.