Reknes

(gnr. 24) tidligere gård i Molde. Sammen med Moldegård gav den grunn til det fremvoksende ladestedet og etter hvert byen. Grensen mellom gårdene gikk ved Moldeelva, hvor Reknes utgjorde vestsiden.

Navnet kommer muligens av en bekk kalt Reka. Gårdens landskyld var 4 våger fisk. Fra midten av 1600-tallet var Reknes eid og drevet av Audun Ågesson (fra Lyngværet i Sandøy), som levde fra ca. 1606 til 1667/68, og siden av hans familie. Audunstjørnan og Audunsheia i Moldes friluftsområde er nok oppkalt etter ham. Han var av Aspa-ætten på morssiden, og eide også en del av Moldegård.

I over to hundre år var Reknes hospital (senere sanatorium) distriktets pleiestiftelse - først for spedalske, og den siste tiden for tuberkuløse.

Molde stadion, Seilet hotell og Romsdalsmuseet ligger på Reknes.

Kilder:

  • de Seve, Niels (1962) Molde bys historie. Bind I: Før året 1838. Ladested og kjøpstad. [Molde]: Molde kommune
  • Rygh, O. (Dokumentasjonsprosjektet 1999) Norske Gaardnavne: [1]. Besøkt på WWW den 8.11.2005.
  • Statsarkivet i Trondheim. Jens Collins samlinger: Personalhistoriske opptegnelser vedkommende Molde og Romsdal
  • Fra Wikipedia, den frie encyklopedi.

Del

Arkiv: molde byleksikon

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.