Under kirkespir

– fra brannfarlige trekirker til bombesikker funkisperle

Ola Gjendem er journalisten, forfatteren, bokhandleren og entusiasten bak Moldes minste museum. 16. november er byvandreren på farten igjen, og nå legger han årets vakreste julegavebok på bordet: Under kirkespir – En byvandring i Moldes kirkeshistorie.

En byvandringsbok. Moldes to første trekirker ble skutt i brann – den første av gutter med saluttkanon – den andre av tyske fly med brannbomber. Klok av skade bygde moldenserne ny kirke i betong, og i 2007 feiret Molde domkirke 50-års jubileum.

I Under kirkespir får du lese om brann og bomber, likrøverier og hemmelige rom, graver under kirkegulvet, engler på taket, omdiskutert arkitektur og om symboler og symbolikk i kirken.

Under kirkespir er byhistorie på sitt beste, og i kjent stil tar byvandrer Ola Gjendem oss med til dører som ikke fører noe sted og trapper som går opp til ingenting.

Del

Arkiv: presse

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.