250_Frimerker_fra_Molde.jpg
Frimerke NK 331 viser jageren Sleipner som ble legendarisk for sin innsats i Romsdalsfjorden. Jageren kom til Molde 11. april 1940 for å bevokte farvannet mellom Vestnes og Molde. «Sleipner» overlevde det ene tyske bombeangrepet etter det andre inntil jageren 26. april satte kursen mot Shetland for å fortsette kampen fra England. Norgeskatalogen har følgende opplysninger om merket: De ble gitt ut av den norske regjering i London 1. januar 1943 til bruk på norske handelsskip og på norske marinefartøyer. NK 331 og NK 333 ble første gang lagt ut til salg 30. april 1945 i det frigjorte Finmark. Godkjent til frankering i hele Norge fra 8. mai 1945. NK 331 har verdien 5 øre, er i rødfiolett og opplaget var 4 000 000. Motivet er tegnet av Johan Bull etter fotografi. Merkene er trykt i London.

Frimerker med tilknytning til Molde og Romsdal

Av nærmere 1650 frimerkeutgivelser i Norge fra 1855 til utgangen av 2006 har bare en ytterst liten prosent direkte tilknytning til Molde og Romsdal. Denne oversikten gir deg de 13 frimerkene som vi mener faller innenfor denne rammen.

Frimerket, den lille taggede papirlappen på brev og postkort, er kvittering og bevis for at du har forskuddsbetalt portoen for å sende posten din til den du ønsker skal få den. Papirlappen er i dag mye mer enn en kvittering. Den er blitt både samleobjekt og kulturbærer.

Engelskmannen Sir Rowland Hill (1795-1879) har fått æren av å være frimerkets oppfinner. 1. mai 1840 ble verdens første frimerke utgitt. 1. januar 1855 ble det første norske frimerke utgitt. Det hadde verdien 4 skilling og motivet var Norges riksvåpen. Frimerkehistorisk fremstår det som en raritet: Det var uten tagger og hadde ingen angivelse av utgiverlandets navn.

I 2006 kom Posten med et tilbud om personlige frimerker. Dersom du har tatt et fint bilde som de gjerne vil ha på frimerke kan du minimum bestilles 20 personlige frimerker av motivet. Dette koster 220 kroner for frimerker som skal sendes som A-post. Bestillingen til Posten må skje på internett. Vi vet at flere moldensere har benyttet seg av tilbudet. Disse merkene har vi ingen ambisjoner om å få komplett med i denne oversikten, men vi vil gjerne ha med noen eksempler på slike utgivelser. I tilknytning til denne artikkelen har vi tatt med et brev med to slike merker.

Frimerkets nummer slik det blir brukt i denne artikkelen refererer til merkets nummer i "Norgeskatalogen" utgitt av Oslo filatelistklubb. I artikkelen er merkene behandlet i utgivelsesrekkefølgen (kronologisk).

Vi tar gjerne imot synspunkter på og korrigeringer til denne artikkelen. Det finnes sikkert andre interessante illustrasjoner en dem vi har tatt med her. Vi er mottakelig for flere, send oss noen ord.

Kilder:

  • Norgeskatalogen, flere utgaver
  • Handlerkatalogen
  • Moldeleksikonet
  • Atle Grebstad Eliassen, Ålesund
  • Ålesund og Konrad Moe, Molde

Del

Arkiv: samlinger

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.