321.jpg

Sjauerne tar pause og Leif Hatrem fotograferer. Ludvig Lie (?) (1898-1969), Birger Hagen (1925-1998), Karsten Bratli (1910-1972), ukjent (sannsynligvis mannskap på båten), Iver Furset (1872-1975) og Sigfred «Siggen» Nilsen (1900-1979). Iver Furset ble 103 år gammel og var i arbeid på kaia lenge etter oppnådd alderstrygd.

(Fotograf: Leif R. Hattrem (1907-1979))

Molde for noen tiår siden:

På kaia

Storkaia var møtestedet i 1940- og 1950-åra. Det var her det skjedde. Her var pulsen høy.

Hurtigruta anløp byen to ganger om dag. I lang tid var det kl. 8 om morgenen med avgang kl. 9, og kl. 4 om ettermiddagen med avgang kl. 5. Ikke kl. 16.00 til 17.00, nei den kom kl. 4 og gikk kl. 5, – om ettermiddagen.

Ankomst og avgang for Åndalsnesbåten var også viktig. Sjøbussen Romsdal, bygd i 1950 for MRF, gikk ruta Ålesund, Molde, Åndalsnes. Den anløpet Molde om kvelden for å korrespondere med nattoget til Oslo.

Passasjerer som kom og reiste var naturligvis på kaia. De som skulle ta i mot eller si farvel var der også. Andre skulle følge med på hvem som kom eller reiste, og noen skulle bare føle det pulserende livet.

Lokalrutebåtene, kystrutebåtene og større lastebåter fra havner i Sovjetunionene eller Tyskland var faste innslag som ga arbeid for sjauerne og opplevelser for byens befolkning forøvrig. Om somrene var turistbåtene spennende vindu mote en stor verden der ute.

Noen var på kaia nesten alltid, sjauerne, kaigjengen, losse og lastearbeiderne. De som drev med transport av gods til og fra frekventerte kaia jevnt og trutt: Småsund med hesten, Astrid med lastebilen og Idar med håndkjerra. Og Martin, Martin på kaia eller Martin Fiksdal som var hans egentlige navn.

Denne utstillingen viser noe så sjeldent som bilder av sjauerne i Molde i arbeid. Leif R. Hatrem har tatt de aller fleste bildene med sitt belgkamera. Han har tatt bilder av arbeidskameratene iført arbeidstøyet kjeldress eller overhals (Kjeledress og overalls eller overall trousers). Mange av dem var beinharde fagforeningsfolk. Satte de foten ned, da ble den stående.

Flere av lossegjengen hadde vært uteseilere og praten dreide seg ofte om livet i havner verden over.

Godset kom i striesekker, trekasser, pappkasser, tønner og fat. Redskapen var bjønnen, tralla eller firehjulsvogna, stropper som var spleisede taustropper og båtenes egne vinsjer eller kraner. Karene behersket mange løfte- og forflytningsteknikker som var helt nødvendige for å holde på i dette yrket. Trucker, paller og jekktraller var enda ukjente hjelpemidler for sjauerne i Molde.

Når bestillingene på sjauere kom fra båter eller speditører var det bare å møte opp på kaia for å gjøre jobben. Dag eller natt, lørdag eller juleaften. Båter skulle losses eller lastes.

Denne utstillingen skal gi et lite blikk tilbake på livet på kaia. Bildene er i hovedsak tatt rundt 1950. Fotograf for de fleste bildene er Leif R. Hatrem.

Utstillingen er produsert i desember 2009 av Molde bymuseum.

Del

Arkiv: samlinger

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.