700_Russeeffekter.jpg
Dagens russ bruker tid og penger på russefeiringa. Det ble gjort også i tidligere tider. Allerede før krigen stillte russepikene i like russekjoler som de selv hadde sydd. Guttene sydde gjerne røde renner på dressbuksene. I etterkrigstiden kom filtkvalen som ble sydd på jakkeryggen. Russeluen, russestokken og grisen som merke har vært med hele tiden. (Fotograf: Iver Gjendem v/Kunstogsånn.no)

Russeaviser i Molde gjennom 80 år

Av: Lasse Vike

Registreringen er avgrenset til rene Moldeutgivelser av rød- og blårussaviser. I denne oversikten er ikke tatt med kristenrussaviser som ofte har vært samarbeidsprosjekter for hele fylket eller hele landet. Grønnrussaviser fra Molde har vi ennå ikke kommet over.

Resultatet av dette arbeidet presenterer vi på plakater ute i byen og på Molde Bymuseums nettsted som en nettutstilling. I tilknytning til denne artikkelen finner du en komplett oversikt over alle russeaviser som er kommet ut i Molde gjennom årene. Vi har også tatt med en del av våre funn som forteller om russeaviser i resten av fylket.

I 1927 kom den første russeavisa ut i Molde

Året etter var det ikke avgangselever ved skolen. Fra og med 1929 kom det ut avis hvert år til og med 1939. I krigsårene 1940-44 ble det ikke gitt ut avis. Fra og med 1945 kom det hvert år fram til og med 1971. I disse årene kom det ut rene rødrussaviser, bortsett fra 1964-69 og 1971 hvor det var fellesavis med blårussen. I 1970 kom den første rene blårussavisa ut.

I perioden 1972-77 kom det ikke ut russeaviser i det hele tatt. Dette var nok en periode da russefeiring ikke var politisk korrekt. Fra 1977-80 kom det felles rød+blå-aviser. Fra 1981 og fram til i dag har det kommet ut separate rød- og blårussaviser. Granlia videregående skole ga ut den blå. Granlia gikk inn i Romsdal videregående og fra 1995 og seinere ble den blå avisa gitt ut ved denne skolen som felles rød og blå avis. I 1994 kom den eneste russeavisa som ble gitt ut ved Kviltorp videregående skole. Molde videregående skole har gitt ut rødrussavis i hele perioden.

I 2007 er det nøyaktig 80 år siden den første russeavisa kom ut i Molde. Årets russeavis fra Molde videregående skole er nummer 70 i rekken fra skolen. I 2007 fyller den høyere skolen i Molde, som stadig blir omtalt som gymnaset, 175 år. Starten var Molde Middelskole som ble etablert i 1832. Molde videregående skole er dermed den eldste mellom Bergen og Trondheim.

Russeavisene er bedre enn sitt rykte

Innimellom det rene vrøvlet er det faktisk mange meget skriveføre gymnasiaster som har utfoldet seg med aktuell samfunnssatire. Felles for hele denne perioden er imidlertid at det har vært reist kritikk ikke bare mot russen, men også mot russeavisene og deres respektløshet og umoral. I mange år var russeavisene sensurert av rektor, mens russetalene og russeplakatene ble godkjent av politiet. Russeavisene har forandret seg fra å være samfunnskritiske og ironiserende til dagens mer interne russeskrifter.

En viktig hensikt med å lage russeaviser i de første årene var å skaffe penger til russefeiringa. Pengene gikk blant annet til russeturer. Den gangen reiste de ikke så langt, men nøyde seg med turer til de andre byene i fylket.

Flere senere anerkjente kunstnere har fått vist sine unge talenter i russeavisene. I Molde var Rolf Groven illustratør i russeavisa i 1963 og Arne Nøst i 1981.

97 russeaviser fra Molde

I Molde er det nå kommet ut totalt ca. 97 russeaviser. De fleste avisene er kommet ut etter at vi selv gikk ut fra gymnaset i 1970. Vi syns det er på høy tid å lage en oppsummering av denne tradisjonen for Moldes vedkommende.

Hver for oss har vi store samlinger med russeaviser, men vi mangler mange - spesiellt etterlyser vi russeavisene fra 1932 og 1936. For å lage denne oversikten har vi brukt mange timer i Nasjonalbiblioteket og på andre bibliotek og i museumssamlinger. Vår oppfordring til deg som har gamle russeaviser er: - ikke kast gamle russeaviser, ta kontakt med oss. Her er adressene: Ola Gjendem (tlf.: 71 25 59 48 | ola@moldebymuseum.no) og Lasse Vike (tlf.: 975 93 400 | lasse.vike@vianova.no)

Oversikt over videregående skoler i Molde etter 1910:

  • Molde kommunale realgymnasium (1910-1925)
  • Molde kommunale høiere almenskole (1925-1931), middelskole pluss gymnas med reallinje.
  • Molde kommunale høgre ålmennskule (1931-1964), middelskole pluss gymnas med reallinje, samt latinlinje fra 1930, latinlinje erstattet med engelsklinje fra 1938, og tillagt økonomisk linje fra 1961-62.
  • Molde gymnas (1964-1979)
  • Molde videregående skole (1979-)
  • Granlia videregående skole
  • Romsdal videregående skole (1994-)
  • Kviltorp videregående skole

Del

Arkiv: samlinger

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.