977_Slips.jpg
På slips opptrer kval som regel i store flokker. Så også her. Fargen på den blå kvalen tyder på at den er en Blåkval, Balaenoptera musculus. Blåkval er sansynligvis det største dyret som noen gang har levd. Blåkvalen kan bli opptil 30 meter lang og veie mer enn 140 tonn. Slipset er laget av Avanti i pure silk, og det kommer fra Italia. (Fotograf: Ola Gjendem)

Slipset

Slips med kvalmotiv, et samleområde.

Starten på denne, noe sære, samlingen daterer seg tilbake til et møte i formannskapssalen i Rådhuset. Kjell Bjordal, den gang konsernsjef i Glamox AS, stilte opp med et slips med små nusselige kvaler spredt utover hele slipset. Bjordal er en humoristisk kar og jeg opplevde dette som et litt godmodig spark til ordførerens kjedelige stripete slips.

Samleren i meg ble tent. Fantes det flere slike slips, og kanskje også med motiv som lå enda nærmere Moldes byvåpen? Etter hvert dukket det opp fra de kommunale gjemmer et mørkeblått kommunalt slips med byvåpen på. Etter en forsiktig forespørsel kunne jeg innlemme slipset, i det som den gang nesten ikke kunne kalles en samling. Fra den dag ble kjedelige ventetimer på flyplasser gjort om til hektisk søking i slipsbutikkene i avgangshallene etter nye tilskudd til samlingen.

Interesse for Moldes byvåpen har ført til at Molde bymuseum har bygget opp flere samlinger som mer eller mindre har med dette å gjøre. Kvalen i byvåpenet er i dag et dominerende element, og spørsmålet om hvilken kvalart vår kval er, har ført til oppbygging av et lite bibliotek med bøker om kval. Vi har en samling av varianter av byvåpenet, og vi har en samling med kvalfigurer.

Samlingen av slips med kvalmotiv har vokst seg ut av skapet, og vi vil i tida fremover legge dem ut på museumssidene. Vi tar gjerne i mot slips eller foto av slips fra andre som er opptent av den samme ild.

Hva er et slips?

Et slips er et silkebånd som bæres rundt skjortekraven heter det i Wikipedias artikkel om slips.

Hvordan knytte slips?

Her finner du en guide inn i denne vanskelige verdenen: www.folkdansaren.nu/drakt/herr/slips.

Del

Arkiv: samlinger

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.