010_Utflytterdagen_2006.jpg
Utflytterdagen 2006 (Fotograf: Birdy - Birgitte Heneide)

Utflytterdagen 2006

Den 15. juli 2006 ble den niende Utflytterdagen i Molde arrangert. Utflytterdagen, som ble arrangert første gang i 1998, er allerede blitt en tradisjon i byen.

Arrangementet går av stabelen lørdag før Jazzfestivalen. Dagen er en anledning for utflyttede moldensere til å komme tilbake til byen for å treffe andre utflyttere og fastboende. Programmet går vanligvis fra morgen til kveld på lørdag, og andre lag og organisasjoner har gjerne hengt seg på med arrangemeter for gjestene på søndag. Mange har funnet ut at denne dagen egner seg godt til å bygge på når klassejubileum skal feires.

Molde skandse innviet

Under Utflytterdagen i Molde 15. juli 2006 ble Molde skandse og borgervæbnings tre kanoner innviet. Sermonien var lagt inn som en del av programmet under Utflytterdagen og flere hunder tilskuere var med på festlighetene.

Ola Gjendem orienterte om Molde Borgervæbnings bakgrunn og historie. Leder for Molde borgervæbning, Asbjørn Øverli, fortalte om dagens organisasjon.

Moldes ordfører, Jan Petter Hammerø, avduket informasjonsplata på bautasteinen ved skandsen. Hammerø fikk god hjelp av Malene Hjertvik Lange og Martha Gjendem Lillebakk fra Romsdalsmuseets Leikarring.

Før kanonene ble avfyrt ble de tre kanonskytterne presentert. Skudd nr 1 ble avfyrt av Kikkan Sættem, som i mange år har sørget for salutt ved turistskipenes anløp. Skudd nr 2 ble besørget av formann i Molde næringsråd Erik Berg, og nr 3 av Oddvar Naas datter, Ingvild Takøy Naas.

Like ved Molde skandse har Molde borgervæbning plassert et av ankerene fra seilskuta Sigrid av Arendal som forliste under dramatiske og tragiske omstendigheter ved Sandøya i 1888. Bjørn Sandøy, Odd Kjørsvik og Ola Gjendem orienterte om denne tildragelsen.

Program

Lørdag 15.juli 2006

10:00 Salutt ved Molde Borgervæbning. Innvielse av borgervæbningens tre kanoner på plena vest for Rica Seilet Hotell. Orientering om Molde Borgervæbnings bakgrunn og historie, opptreden og avfyring av saluttkanoner.

12:00 Festforestilling i Bjørnsonhuset. Friske toner fra unge musikere og fra Martin Vestres piano. Du skal få være med å avsynge Moldesangene. Innslag av og med utflyttede moldensere. Det blir hilsen fra ordføreren, allsang, musikk, dagens hovedtale, ambassadørutnevnelse, en filmsnutt og en overraskelse!

14:00 Kaffe og noe å spise til i restauranten og kafeen på Molde stadion. Rik anledning til samtaler med gamle venner og bekjente.

Lørdagskvelden inviterer Rica Seilet Hotell til en reke/ og skalldyraften med dessertbuffé til en pris av kr. 245 (valgfrie drikkevarer i tillegg).

Søndag 16.juli 2006

12:00-15:00 Skihytta er åpen. Servering

12:00-14:00 Gamle Vardehytta er åpen. Forfriskninger.

Last ned

Program (pdf)

Presseomtale

Del

Arkiv: utflytterdagen i molde

Kvalfangst

Berit Drejer, Bjørn Ringstad, Per Arnt Harnes, Ole Mindor Myklebust og Ottar Befring forteller.

Les mer.

Det spøker i Molde og Romsdal

Hvem er det som går igjen i Superbgården hvor Molde bymuseums fortellerkvelder blir arrangert? Hvorfor ble læreren livredd og sendte elevene hjem fra skolen? Hva skjedde da mørebiskopen drev åndeutjaging i Molde?

Les mer.

Husker du sjauerne på kaia?

Nå kan du se bilder av dem i en unik fotoutstilling Molde bymuseum har laget i butikkvinduene i Amtmann Krohgs gate 3. Bildene viser byens fargerike sjauere og transportarbeidere i arbeid. Utstillingen gir et lite blikk tilbake på livet på kaia rundt 1950. Utstillingen På kaia er åpen døgnet rundt, er gratis og blir stående ut januar.

Les mer.

Første nordmann på Nordpolen?

Moldes ukjente polfarer Trygve Berge viser film og forteller fra Nordpolen, Nordvestpassasjen, Svalbard og jorda rundt med Saga Siglar.

Les mer.